hits
  • 01.04.2017 KLOKKEN 18:51 / MUSIC

Vinyl: En innføring i platespillere

Hei, siden jeg i fjor gikk til anskaffelse av platespiller (og alt det obligatoriske utstyret man dessverre også trenger) har det blitt en ny måte å oppleve musikk på for meg. Når man hører på plater er det å lytte hovedaktiviteten, det er ikke som når man setter i ørepluggene mens man støvsuger eller gjør lekser, det gir en ny oppmerksomhet for helheten som utgjør musikken. Det skaper også et klarere lydbilde som kan lede oppmerksomheten til deler av en sang man gjerne ikke har lagt merke til før. Altså liker jeg konseptet og vil anbefale det til alle som liker musikk. Dette gjelder særlig om man liker musikk som ikke er like "elektronisk" eller databasert, da jeg selv har opplevd at det som oftest er album som er mer instrumentale i den tradisjonelle forstanden som tar seg best ut på vinyl. Derfor vil jeg lage en liten "innføring" eller guide til alle som vurderer eller er interessert i å skaffe seg platespiller, bare fordi det var noe jeg selv savnet da jeg satt oppe på nettene i sommerferien i et forsøk på å forstå hvordan det hele fungerte. Jeg vil vektlegge at jeg selv på alle måter er en nybegynner og har et enkelt oppsett. Dette blir fra en bittelitt mer erfart nybegynner til en annen nybegynner. 

Fordeler ved å ha platespiller varierer fra at det er supert å kunne ønske seg vinylplater til at man kan gjøre musikk til en hobby. Ulemper er således at det tar plass og at det er en kostbar affære. Dette er et overblikk over oppsettet mitt, litt rotete, men det er en del av sjarmen. Trallen er fra IKEA PS 2017 og den stakkars aviskurven, som ser ut som om den er på kanten til å gi etter, er arvet. Mitt oppsett er veldig lettvint og multifunksjonelt. Vanligvis går de fleste gjerne for et stereoanlegg, som består av forsterker og høyttalere, men jeg valgte å kjøpe en aktiv høyttaler, altså en høyttaler med innebygd forsterker, denne er fra Marshall, modellen heter Stanmore. Fordelen med denne høyttaleren er at den også har innebygd bluetooth i tillegg til AUX-inngang. Dermed kan den kobles opp til Spotify gjennom mobil eller laptop. Dette gjør at det hele blir en litt smartere investering, da man ikke er avhengig av å ha vinylplaten om man ønsker å høre en spesifikk sang. Et tips kan være å kjøpe Kilburn-modellen, da denne også er portabel og kan lades opp, om man ønsker enda mer funksjon for pengene. 

Min platespiller er fra Rega, og modellen heter R1. Den er veldig brukervennlig, og lett å sette sammen.
De viktigste komponentene når det kommer til å sette sammen et funksjonelt oppsett er; platespiller, phono-preamp (phono forsterker), forsterker og høyttalere. Likevel finnes det måter å komprimere dette på. Man kan, slik som jeg har gjort, velge en høyttaler med innebygd forsterker i stedet for et stereoanlegg. Videre kan man også velge en platespiller med innebygd phono forsterker, eksempelvis har Audio-Technica mange modeller med denne kvaliteten, for eksempel denne eller denne


Phono forsterker aka RIAA-trinn aka phono-preamp aka pickup-forsterker, kjært barn har mange navn??? Min er fra Pro-Ject, modellen heter Phono Box E.

Denne lille duppeditten er essensiell for oppsettet ditt, nemlig fordi det er denne som skaper lyd av de såvidt hørbare musikksignalene fra platespilleren. Om du har den ekstern, slik som jeg har, kobles den inn som et ledd mellom platespilleren og stereoanlegget (forsterkeren) eller den aktive høyttaleren (slik som i mitt oppsett). 

Den ytterste sorte hører til stikkontakten som gir strømtilførsel. Den røde og hvite (f.v.) plugges inn i forsterker/stereoanlegg eller høyttaler, mens den røde og sorte skal inn i platespilleren. Det er ikke verre enn som så.
AUX-kabelen. [♥]

Det er i utgangspunktet det man trenger å forholde seg til når man skal lage et funksjonelt oppsett. Jeg håper at om du vurderte å ta skrittet inn i vinylverden da du begynte å lese dette, men var usikker på hvordan det skulle gjøres, at du nå ikke skaffer deg en Crosley Cruiser portabel koffertplatespiller. Ingenting vondt mot disse, men det finnes så mange bedre alternativer, som ikke sakte men sikkert tærer på platene du skaffer deg med den tunge stiften (rip faktisk). 

Et godt tips er å kjøpe utstyret brukt, <finn.no3 

snxxxxoxo gossip girl, hehe:)))

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

___________________________________16, Stavanger

Hei, jeg heter Emilie Goldhahn Oppheim og jeg er ei 16 år gammel jente som bor utenfor Stavanger. Mine interesser er ting som fotografi, mote, sminke, litteratur, historie, språk, interiør, tv-serier osv. Velkommen til min blogg!

» Les mer om meg her
___________________________________


________________________________

________________________________

KATEGORIER
________________________________

ARKIV
________________________________

________________________________

INSTAGRAM